Образ письменника в Нобелівських лекціях лауреатів у галузі літератури - Pavlenko, Larysa (Мова: класичне - модерне - постмодерне, 2018)
Постановка проблеми. Зростаючий інтерес до дискурсивного характеру Нобелівських лекцій сприяв науковим розвідкам, які підкреслюють їхню риторичну силу впливу на громадську думку, та популяризації ідей у різних царинах людського життя. Аналізуючи лекції в галузі літератури, більшість дослідників зосереджують увагу на мовних засобах та особистості самого лауреата. Проте характерні риси власне письменника ретельно не розглядалися. Ця стаття продовжує наше попереднє дослідження, яке встановило тісний зв’язок між змістовою складовою Нобелівської лекції та світоглядом лауреата; сама лекція може розглядатися як стисле, але надзвичайно потужне вираження людських та професійних якостей автора. Мета. Це дослідження має на меті встановити, яким чином лауреати в галузі літератури тлумачать у Нобелівських лекціях поняття письменника, та визначити основні загальні теми, що створюють узагальнений образ. Методи дослідження. Для аналізу 17 Нобелівських лекцій застосовано метод лінгвістичного опису та спостереження, описовий метод та контекстуально-інтерпретаційний метод. Основні результати дослідження. Проаналізовані Нобелівські лекції є надзвичайно потужним вираженням людських та професійних якостей лауреатів. На основі лінгвістичного матеріалу ми розробили п’ять тем, щоб описати характерний образ письменника: його соціальний обов’язок; його доля; передумови, які сприяють літературному шляху; його інструментарій та літературний результат. Обговорюючи передумови, які сприяють літературному шляху, ми зосереджуємось на літературній спадщині та особистому творчому процесі. Тема «інструментарій письменника» охоплює дві підтеми: мова та слова. Висновки і перспективи. Лауреати різною мірою розвивають поняття «письменник», але всі вони наголошують на безпосередньому взаємозв’язку між активною соціальною позицією та долею письменника. Подальші дослідження передбачають поглиблене вивчення окремої Нобелівської лекції з погляду композиційної структури та використання мовних засобів. Матеріал надійшов 06.06.2018